””Galerie”

Galerie  Van de Leur is gevestigd in de lange gang van het 18e eeuwse stadspaleis waarin Grand Café Van de Leur en de Meatcave gevestigd zijn. De ingang bevindt zich tegenover de hoofdingang van de renaissancegevel van het Leidse stadhuis aan de Breestraat. Met wisselende exposities van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars is dit één van de vele redenen om een bezoek te brengen aan de Breestraat 117.

Tot mei 2018 is een expositie te zien met werk van Jeroen Spijker en Michel Tuinman.

Fototentoonstelling in zwart- wit door Jeroen Spijker

Beeldend kunstenaar Jeroen Spijker maakte de afgelopen maanden een reis naar Buenos Aires in Argentinië. Hij onderzoekt de verschillende gezichten van de stad.

Het is een stad die tot de verbeelding spreekt. Het is de stad die wij verbinden met de dwaze moeders maar ook met koningin Maxima.

De stad Buenos Aires en het land Argentinië  kenmerken zich door een sterke verbondenheid met Europa.  Een groot deel van de bevolking is afkomstig uit Spanje, Italië en Duitsland. De nakomelingen van de oorspronkelijke bewoners maken 5% van de bevolking uit.

Het land bevindt zich in economisch zware tijden, er is sprake van een langdurige inflatie met een stijging van bijvoorbeeld 15 procent van de huren in het afgelopen jaar. Er is een groot verschil in rijkdom in het land. De grootgrondbezitters van de Pampa’s die in de stad wonen en zich bij een feestje van een museum cheap nfl jerseys laten zien versus de mensen uit de sloppenwijken die bijvoorbeeld met oud ijzer op een handkar door de sterk in hoogte variërende straten trekken en zich in de goot opfrissen.

Tijdens zijn verblijf in de fascinerende stad Buenos Aires en haar omgeving legde Jeroen Spijker het leven vast. Een boombewoner met muren van boomwortels, jonge mensen met verschillende levensstijlen; met tatoeages paraderend op een van de pleinen of polospelend bij een chique poloclub.  Rijke architectuur van de late 19e eeuw en wolkenkrabbers van onze tijd kenmerken het straatbeeld en maken de stad samen met de mensen tot wat ze is.

 

Olieverf stadsgezichten Michel Tuinman

Michel Tuinman is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Rotterdam. Hij heeft zijn cheap jerseys opleiding gevolgd aan de Wackers Academie in Amsterdam waar de nadruk ligt op de artistiek-ambachtelijke ontwikkeling en goede beheersing van technieken.

“Mijn interesse in de schilderkunst is divers. Op dit moment word ik erg getrokken door nachtelijke stadsgezichten. De reflecties, de vele lichtbronnen, schaduwen en perspectivische lijnen zijn aspecten die mijn interesse wekken. Met behulp van verschillende schildertechnieken, waaronder penseel en paletmes, geef ik de stad vanuit mijn visie weer in olieverf.“

Michel exposeert een aantal van deze dynamische stadsgezichten . Figuratie versmelt met abstractie.

 

Het werk van Jeroen en Michel  te zien tot mei 2018 gedurende de reguliere openingstijden van Van de Leur.

 

 

Nadere informatie is te verkrijgen via  galerie@vandeleurleiden.nl

Leave a Reply