Selecteer een pagina

Op vakantie zit er toch niet in, dus kunnen we maar beter het vakantiegevoel in huis halen. Niets is zo lekker om op vakantie te genieten van lekkere wijnen die het land of de streek te bieden heeft. Maar in plaats van door heel Frankrijk te toeren, kun je ook de wijnvariant van de Tour de France in huis halen.

Elzas

In het noordoosten van Frankrijk vinden we wijngebied de Elzas. Een langgerekt wijngebied en een aaneenschakeling van prachtige pittoreske dorpjes die van elkaar gescheiden worden door de vele wijngaarden. Er worden vooral witte wijnen gemaakt van de druiven Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer en Sylvaner. Rood en rosé wordt gemaakt van Pinot Noir. Het zijn aromatische wijnen die goed te combineren zijn met de lokale tarte flambée (flammkuchen).

Bourgogne

Iets verder naar onderen ligt de Bourgogne waar Chardonnay en Pinot Noir de hoofdrollen vervullen. Het mogen dan twee druivenrassen zijn, de stijlen binnen de rode en witte wijnen lopen flink uiteen. Geen wijn is hetzelfde en elk subgebied, elke appellatie heeft weer een eigen gezicht.

Rhône

Meer naar het zuiden duiken we de Rhônevallei in met in het noorden krachtige rode wijnen van Syrah en in de zuidelijke Rhône blends van Syrah, Grenache en Mourvèdre. Deze drie-eenheid komen we veel tegen in de Côte du Rhône wijn. Mooie, volle wijnen met de geur en smaak van heerlijke kruiden en rood en zwart fruit. De druiven voor de rode wijnen uit de Rhône, zijn ook te vinden in de Provence. Dit wijngebied ligt onder de Rhônevallei en is vooral bekend om de rosé wijnen die er geproduceerd worden.

Bordeaux

Aan de westkant van Frankrijk vinden we Franse wijn uit Bordeaux. Ook daar vinden we over het algemeen drie druivenrassen voor rode wijn: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Op de Linkeroever, met appellations als Pauillac, Médoc, Saint-Julien, Margaux en Saint-Estèphe, domineert de krachtige Cabernet Sauvignon. En op de Rechteroever de druif Merlot. Merlot zorgt voor wat meer ronding in de wijn en dus zijn de wijnen van de Rechteroever vaak wat vriendelijker, dan de krachtpatsers van de Linkeroever.

Loire

Een stuk boven Bordeaux, ook aan de westkust van Frankrijk, stroomt de kilometerslange rivier de Loire. Het is in deze vallei dat we op de oevers van de rivier en verder het binnenland in vele wijngaarden vinden. De witte wijnen worden onder meer gemaakt van Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. De rode wijnen van Cabernet Franc, Cot (de lokale naam voor Malbec) en Pinot Noir.