Selecteer een pagina

Vroeger, toen je koffie nog per pot zette, was er geen sprake van dat je koffie met een smaakje dronk. Koffie was toen nog niet iets dat je per persoon bereidde. Je dronk de koffie die in de pot zat, die gelijk was voor iedereen. Wilde je er iets mee doen qua smaak, dan had je de beschikking over suiker en melk, en dat was het dan wel zo’n beetje. Hoe anders is dat nu! Even een koffie halen bij een ‘to go-tentje’ is soms een behoorlijk ingewikkelde onderneming, zoveel keuze staat er daar op de kaart. Maar ook thuis kun je, nu we koffie vrijwel altijd per kopje zetten, gemakkelijk afwisselen en experimenteren als het gaat om bijzondere smaken.

Iedereen zijn eigen koffie

We waren het vele jaren zo gewend: koffie werd gezet in aardig grote hoeveelheden, in een grote pot, waarmee vervolgens ieders kopje vol werd geschonken. Pas met de introductie van de Senseo, eind vorige eeuw, begon dat echt te veranderen. Op het werk waren we toen in sommige gevallen al gewend aan machines waar de koffie per kopje werd bereid, maar thuis was dit echt nieuw.

Doordat we opeens per persoon koffie gingen zetten, kregen we ook in de gaten dat we niet langer precies dezelfde koffie als een ander hoefden te drinken. Er kwamen verschillende varianten op de markt, verschillende blends en roasts, en opeens kon je een favoriet kiezen. Je kon, vanuit dezelfde machine, andere koffie drinken dan je partner: nogal een doorbraak.

Steeds meer keuze

Deze ontwikkeling heeft zich in de jaren erna steeds verder voortgezet. Na de Senseo volgden meer machines die koffie per kopje zetten, inmiddels zijn we zelfs niet anders gewend. De Dolce Gusto was bijvoorbeeld ook een aardige introductie op dat gebied, vooral omdat deze machine in staat was om koffies met een extraatje af te leveren. Dankzij de capsules waar al melk in verwerkt was, of zelfs een extra smaakje, konden we de koffie die we dronken nog meer aanpassen aan onze persoonlijke smaak en behoeftes, ook als deze per dag verschilden.

Inmiddels weten we bijna niet meer anders dan dat koffie in allerlei varianten te verkrijgen is. Zeker buiten de deur, waar het uitkiezen van een kopje koffie soms voor flinke keuzestress kan zorgen. Maar ook thuis kiezen we steeds vaker voor een smaakje, of voor een specifieke blend die ons goed bevalt, simpelweg omdat we de keuze hebben. Zelfs op kantoor geven de machines steeds meer mogelijkheden, en is er voor bijna iedereen wel een kopje koffie te krijgen dat prima smaakt.