Selecteer een pagina

Als je in de horeca werkt, dan heb je er vast wel eens wat over gehoord: sociale hygiëne. Werk je (nog) niet in de horeca, of weet je nog niet wat sociale hygiëne inhoudt? Lees dan vooral verder. In dit artikel leggen we je kort en bondig uit wat sociale hygiëne precies inhoudt.

Sociale hygiëne uitgelegd

Bij het woord sociale hygiëne denk je waarschijnlijk aan dingen als schoonmaken, handen wassen en desinfecteren. Dat is echter niet waar het bij dit begrip om draait. De nadruk ligt vooral op het woord ‘sociale’.

Bij sociale hygiëne gaat het namelijk om hoe je met mensen omgaat. Sociaal hygiënisch met iemand omgaan, is er alles aan doen om de gezondheid van je gasten te waarborgen. 

Wat leer je bij een cursus Sociale Hygiëne?

Wat leer je dan allemaal in een cursus Sociale Hygiëne? Je leert onder andere wat je kunt doen als een gast van je horecazaak te dronken of zelfs agressief wordt. Dit kan een lastige situatie zijn, omdat dronken mensen op een andere manier reageren en zich anders kunnen gedragen in een discussie. In de horeca kan een situatie ook nog wel eens uit de hand dreigen te lopen doordat een gast andere mensen lastig valt of werknemers bedreigt.

Als je voor het eerst in zo’n situatie terecht komt, kan het lastig zijn om adequaat te handelen. Je hebt zoiets immers nog nooit eerder meegemaakt en wellicht raak je in paniek omdat de emoties hoog oplopen. De cursus Sociale Hygiëne geeft je de nodige handvatten om goed te handelen in zulke situaties. Met de kennis die je opgedaan hebt in de cursus kun je het hoofd koel houden en de veiligheid van de gasten waarborgen.

Verplichte cursus voor in de horeca

Voor elke horecazaak is het verplicht om op elk moment tenminste één werknemer aanwezig te hebben die het SVH diploma Sociale Hygiëne heeft gehaald. Als horecaondernemer moet je hier dus rekening mee houden tijdens het inroosteren van je werknemers. Naast de beschikbaarheid van je personeel moet je er ook op letten dat er altijd iemand aan het werk is die in het bezit is van dit diploma.

Veel ondernemers kiezen er om die reden voor om al hun werknemers het diploma Sociale Hygiëne te laten halen. Dat maakt het inplannen van personeel een stuk makkelijker, omdat je alleen nog rekening hoeft te houden met de beschikbaarheid van je personeel. 

Leermeester worden

Wil je van jouw horecazaak een erkend leerbedrijf maken? Dan moet tenminste één persoon binnen het bedrijf een leermeester cursus horeca afgerond hebben. Na het behalen van het SVH Leermeester examen kan deze persoon leerlingen begeleiden in de praktijk.